Amazing North-tapahtumassa päästiin tutkimusmatkalle tulevaisuuteen

Oulun teatterilla ja Pääkirjastolla pidettiin toukokuun lopulla  Amazing North-tapahtuma, jossa peruskoulun oppilaat pääsivät opettajiensa kanssa tutkimusmatkalle teknologia-alan ammatteihin ja koulujen uusiin tuuliin.

Mukana oli  hyvä kattaus oululaisia kouluja, jotka esittelivät robotiikan, ohjelmoinnin ja STEAMin työskentelytapoja lyhyissä työpajoissa. Oppilasagentteja ja tutoropettajia  saatiin myös paikalle sankoin joukoin.

Päivän aikana noin tuhat oppilasta pääsi toiminnallisesti tutustumaan aiheeseen.

Alla näkyy lyhyt videokooste. Vasemmalla Tietomaan järjestämästä Dragster-kisasta. Toisessa laidassa robottikädellä tehty piirros.

Todella hienoa tapahtuman järjestämisessä oli yritysten into lähteä mukaan. On tärkeää esitellä mitä kaikkea hienoa Oulussa tapahtuu teknologia-aloilla ja miten moni innovaatio on kehitetty täällä.

Kouluissa tapahtuu myös ja siitä tiedottaminen on myös tärkeää. Oulun kouluissa valmistetaan kasvavassa määrin omia tuotteita hyödyntäen ja soveltaen opittuja asioita. Tämä tapahtuu usein yhdessä tehtävissä projekteissa. Yleisesti puhutaan STEAM ja maker-toiminnasta. Tarkempaa tietoa löydät steaminoulu.com sivulta.

Teknologia kehittyy vauhdilla ja nuorille tarvitaan ajantasaista tietoa työelämästä teknologian parissa. Sukupuoli määrittää Suomessa liian paljon ammatinvalintoja. Meillä on myös kasvava pula osaajista. Oulussa pari viikkoa sitten vieraillut Teknologiateollisuuden koulutusjohtaja Leena Pöntynen, puhui siitä miten tämä on koko maan ongelma. Kirjoitin teemasta viime syksynä  Robotiikka-seminaarin yhteydessä, jossa asia oli myös esillä hänen osuudessaan.

Asiaan liittyen on toki tehty muutakin. Meillä ovat pyörineet useamman vuoden ajan vierailut alueen teknologiayrityksiin. Tytöille on järjestetty omia teknologiapäiviä.  Iltapäiväkerhoissa on huomioitu tyttöjen aktivoiminen aiheeseen ja Sinä Osaat!-hanke tekee hienoa työtä. Muitakin hienoja juttuja löytyy.

Paikat Amazing Northiin menivät kuin kuumille kiville ja palaute on ollut todella positiivista. Tälle selkeästi on kysyntää. Tästä on hyvä jatkaa!

Arto Niva TVT-kehittäjäopettaja

Linkit

  1. Kalevan juttu Amazing Northista https://sivustot.kaleva.fi/oulustakuuluu/tulevaisuuden-tyo-suuren-kiinnostuksen-kohteena-oppilaiden-amazing-north-tapahtumassa/
  2. Oulun STEAM-hanke https://steaminoulu.com/
  3. TAT:in juttu sukupuolen vaikutuksesta ammatinvalinnassa https://www.tat.fi/sukupuoli-maarittaa-vahvasti-suomalaisnuorten-ammatinvalintaa/
  4. Ylen juttu ICT-alan työvoimapulasta https://yle.fi/uutiset/3-10261229
  5. Robotiikka-seminaarin kuulumisia viime vuodelta https://artoniva.wordpress.com/2018/10/03/digikilta-riihimaella-robotiikkaa-ja-tyoelaman-uusia-tuulia/
  6. ICT-yritysvierailut Oulussa https://www.businessoulu.com/fi/businessoulu/ict-vierailu.html
  7. Greenlight for girls-teemapäivähttps://ouluma.fi/2018/04/sata-koululaistyttoa-seikkaili-oulun-nokialla-20-3-2018/
  8. Sinä Osaat! https://www.sinaosaat.fi/

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s